سرویس دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور از یک موتور دیزل با یک ژنراتور الکتریکی که هدف آن‌ ها ایجاد انرژی الکتریکی می ‌باشد، ساخته خواهد شد و از آن به‌ عنوان جایگزینی مناسب در زمان های حیاتی، سازمان‌ ها بیمارستان ‌ها منازل و … با قطعی برق رو به رو هستند، استفاده خواهد شد.

این دستگاه به وسیله یک ژنراتور دیزلی و یک موتور می‌ تواند ولتاژ برق را تولید کند و برای انجام دادن کار خود از سوخت دیزل استفاده خواهد کرد.

به ‌طور کلی موتور دیزلی دستگاهی است که می ‌تواند به وسیله احتراق که نوعی  سوخت مایع است، حرکت چرخشی را ایجاد کند و ژنراتور هم حرکت چرخشی را به برق تبدیل خواهد کرد.

بنابراین در پاسخ به این سوال که دیزل ژنراتور چیست می‌ توان گفت که دستگاهی است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل خواهد کرد، لازم به ذکر است که بگوییم سوخت دیزلی با دمای بالاتری سوزانده خواهد شد، به‌ همین‌ علت کارآمد تر می باشد و قدرت بیشتری برای ژنراتور ایجاد می ‌کند.

سرویس دیزل ژنراتور

انواع دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور از اجزا مختلفی چون موتور دیزل، منبع تغذیه، رگلاتور ولتاژ، سیستم سوخت، ، فیلتر سوخت، مخزن سوخت، قالب مونتاژ اصلی، صفحه کنترل، سیستم خنک ‌کننده، شارژ باطری و … تشکیل خواهد شد.

لازم به ذکر است که بگویم انواع برندهای مختلفی از دیزل ژنراتور در بازار وجود دارد که شما می‌ توانید به ‌راحتی به خرید یکی از آن‌ ها بپردازید، دیزل ‌هایی چون میان دیزل دوئیتز، ولوو، پرکینس، دیزل لوول، استامفورد، مکالته و … به عنوان پر فروش ترین دیزل ژنراتور معرفی می ‌شوند.

در بین نمونه ‌هایی که گفته شد لازم به ذکر است که بگوییم ژنراتور دیزلی ولوو یکی از بهترین نمونه ‌های موجود در بازار است که شرکت سازنده این دیزل در تولید شناورهای دریایی، دیزل ژنراتور و موتور های دیزلی فعالیت‌ های زیادی را انجام خواهد داد.

شما می ‌توانید یکی از انواع دیزل ژنراتور را با توجه به کاربردی که دارد برای محیط‌ های مختلف مورد استفاده قرار دهید، ژنراتورها با توجه به سوخت مصرفی موتور به سه دسته موتور ژنراتور گازی، موتور ژنراتور بنزینی و موتور ژنراتور گازویلی دسته ‌بندی خواهند شد.

لازم به ذکر است که بگوییم این دیزل ژنراتور یکی از کاربردی ‌ترین نوع ژنراتور به شمار می ‌رود که با سوخت گازوئیلی کار خود را انجام می ‌دهد، از دیزل ژنراتور در صنایع مختلفی چون کشتی ‌سازی، مدارس، بیمارستان‌ ها، ساختمان ‌سازی، حمل‌ و نقل و … برای تولید برق استفاده خواهند کرد.

کاربرد دیزل ژنراتور

همان‌ طور که گفته شد دیزل ژنراتور دارای کاربردهای مختلفی است که در مدارس و ساختمان ‌ها می ‌تواند جریانات الکتریسیته اضطراری ایجاد نماید، از طرفی مراکز و صنایع زیادی وجود دارند که ۲۴ ساعت شبانه ‌روز نیازمند به جریان برق هستند و درصورتی‌ که با قطعی برق همراه شوند خسارت ‌های جبران ‌ناپذیری متحمل آن ‌ها می ‌شود، در نتیجه به استفاده از دیزیل ژنراتور می پردازند.

بنابراین بیمارستان ها، مکان‌های عمومی، فرودگاه ‌ها، برج‌ه ای مسکونی، ساختمان‌ های تجاری و فروشگاه ‌ها نیاز مبرمی به دیزل ژنراتور دارند.

محیط‌ هایی که فاقد انرژی برق هستند از موتور دیزل ژنراتور استفاده خواهند کرد، به عنوان مثال خط های انتقال گاز، صنایع کشتیرانی، پروژه‌ های ساخت ‌و ساز، استخراج و صنایع نفت، استخراج معادن و … همگی که فاقد انرژی برق هستند از دیزل ژنراتور استفاده می ‌کنند.

انواع دیزل ژنراتورهای بزرگ

سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور

همان‌ طور که گفته شد دیزل ژنراتور به‌ عنوان ابزاری برای پشتیبان در تولید برق مصرفی استفاده خواهد شد، بنابراین در مواقع اضطراری از آن‌ ها استفاده می ‌کنند، به‌ همین دلیل سرویس و نگهداری از آن ‌ها بسیار حیاتی است و به‌طور منظم باید آن‌ ها را سرویس کنند.

انجام سرویس و نگهداری ژنراتورها توسط تیم متخصص و حرفه ‌ای انجام خواهد شد تا بتوانند از طول عمر و کارکرد بیشتری برخوردار شوند.

برنامه ‌ای برای نگهداری دیزل ژنراتورها توسط شرکت‌ های سازنده ارائه می ‌شود که بهترین روش برای سرویس و نگهداری این نوع از موتورها می ‌باشد، تمامی موتورهای ژنراتور از سرویس ‌های دوره‌ ای برخوردار هستند.

با توجه به نوع شرایط به دوره‌ های ماهیانه، دوماهه یا سه ‌ماهه دسته ‌بندی می ‌شوند، در صورتی ‌که بررسی و نگهداری از موتورها به‌ درستی انجام نشود، احتمال خرابی ژنراتور بسیار زیاد خواهد شد و هزینه ‌های بالایی در آینده برای استفاده‌ کنندگان از آن به وجود خواهند آورد.

در ابتدا به این ‌مورد توجه داشته باشید که نصب درست و صحیح دیزل ژنراتور باعث می‌ شود که عملکرد و بهره ‌وری موتور ژنراتور گازوییلی بالا رود، لازم به ذکر است که بگوییم راه ‌اندازی و نصب دیزل ژنراتور باید توسط فردی متخصص و با تجربه انجام شود تا از بروز هر گونه مشکلات احتمالی جلوگیری به عمل آورند.

تعمیرات اساسی دیزل ژنراتور

همان ‌طور که متوجه هستید برای تعمیرات مشکلاتی که در موتور دیزل ژنراتور ایجاد می ‌شود، باید از تعمیرکاران حرفه ‌ای کمک بگیرید.

مشکلات زیادی ممکن است برای موتور دیزل ایجاد شود که یکی از آن ‌ها این است که گاهی اوقات دیزل ژنراتور به ‌شدت صدا خواهد داد که در این صورت باید به بررسی موارد مختلفی بپردازید.

به‌عنوان مثال ممکن است بار موتور دیزل بیشتر از بار نامی آن باشد یا بار به‌ صورت مساوی در سیلندرها تقسیم‌ نشده باشد، از طرفی ممکن است زمان پاشش انژکتور مناسب نباشد.

نکات مختلفی وجود دارد که با توجه به آن‌ ها می ‌توانید به طول عمر موتورهای ژنراتور بیفزایید، بنابراین باید سرویس و نگهداری ژنراتور را به ‌طور منظم و مداوم انجام دهید، همچنین قطعات مورد استفاده برای موتور باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند.

در نتیجه با انجام این کارها طول عمر موتور و ژنراتور افزایش پیدا خواهد کرد، از طرفی دمای محیط، آب ‌و هوا، ارتفاع از سطح دریا، نحوه نصب، اندازه موتور و در دسترس بودن قطعاتی یدکی باعث افزایش طول عمر دیزل ژنراتور خواهد شد.

 هنگام سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور باید به تست اتصالات فیلتر و فیلترهای روغن  به صورت کامل بپردازید، از طرفی تست تابلوی اضطراری و اتصالات برقی، تست برد، تست سیستم کنترل، دیزل ژنراتور، بررسی موتور دیزل ژنراتور، تست انژکتور، تست رادیاتور، نصب و پیکربندی ترانسفورماتور، بررسی خروجی اگزوز و مسیرهای ورودی و خروجی هوا و بررسی شرایط محیط دیزل ژنراتور از دیگر خدمات قابل ارائه در سرویس و نگهداری ژنراتور می ‌باشد.

سرویس ‌کار دیزل ژنراتور

سرویس ‌کار دیزل ژنراتور می‌ تواند به بررسی و کنترل سیستم سوخت دیزل ژنراتور بپردازد، بنابراین اگر شما این سوال از خود می ‌پرسید که چرا موتور دیزل ژنراتور روشن نمی ‌شود یا دیر روشن می ‌شود؟ باید بگوییم که در بیشتر دستگاه های ژنراتور شیر سوخت به‌ صورت یک فرمان مکانیکی صورت می ‌گیرد.

بنابراین اولین کاری که باید انجام دهید این است که شیر سوخت و اطمینان آن را از لحاظ کارکرد مورد بررسی قرار دهید، همچنین اطمینان پیدا کردن از سالم بودن پمپ سوخت که وظیفه آن پمپاژ به سیستم سوخت ‌رسانی است، از موارد مهمی به شمار می ‌رود.

بنابراین بازدید از این قسمت می ‌تواند به رفع و حل مشکلات روشن کردن موتور ژنراتور کمک کند، همچنین اطمینان پیدا کنید که سوخت در باک به ‌اندازه کافی وجود دارد، از طرفی بررسی تمامی لوله ‌ها و شلنگ ‌های سوخت به شما کمک می ‌کند که ایرادات و علل روشن نشدن موتور دیزل را پیدا کنید.

چرا که ممکن است لوله‌ ها و شلنگ‌ های سوخت با انسداد احتمالی مواجه شوند و در صورت نیاز باید موتور را هواگیری کنید. علل دیگری چون فیلتر سوخت بی ‌کیفیت یا وجود آب در سوخت می ‌تواند باعث گاز نخوردن موتور دیزل شود.

گاهی اوقات از اگزوز ژنراتور دودی خارج می ‌شود که نشان ‌دهنده یک مشکل اساسی در موتور می ‌باشد، این دودها به رنگ ‌های متفاوتی ظاهر می ‌شود که هر کدام به علل مختلفی ایجاد می‌ شود.

گاهی اوقات دود سیاه از موتور دیزل خارج می ‌شود که علت آن می ‌تواند گرفتگی انژکتور ها، کثیف بودن فیلتر هوا، پمپاژ شدن سوخت اضافه به متور، تنظیم نبودن زمان تزریق سوخت، کثیف بودن و دوده گرفتن محفظه احتراق، تنظیم نبودن سوپاپ‌ ها و لق شدن آن ‌ها می‌ باشد.

خروج دود آبی از اگزوز دیزل ژنراتور می ‌تواند نشانه روغن ‌سوزی باشد، بنابراین باید سرویس کار تعمیرات اساسی را در دستگاه انجام دهد که برای حل این مشکل هم باید رینگ‌ های پیستون فرسوده تعویض شوند.

از طرفی با تعویض لاستیک ‌های آب‌ بندی و آب‌ بندی سوپاپ‌ ها می ‌توانید مشکل خارج شدن دود آبی از اگزوز را برطرف نمایید.

گاهی اوقات علاوه ‌بر دود سیاه و آبی، دود سفید از اگزوز خارج خواهد شد که این می ‌تواند نشان‌ دهنده‌ نشتی خنک ‌کننده داخلی ژنراتور و احتراق باشد.

برای بررسی این ‌موضوع می ‌توانید کف دست خود را به مدت ۲۰ ثانیه جلوی اگزوز قرار دهید و بعد از آن اگر بوی قوی موتور را احساس کردید، بدون ‌شک ایراد  از سوخت زیادی می ‌باشد که به موتور تزریق‌ شده است و فرصت احتراق نداشته ‌است.

اگر این بو را احساس نکردید یکی از انگشتان خود را مزه کنید اگر احساس شیرینی داشتید مشکل می‌ تواند از سیستم خنک ‌کننده دیزل ژنراتور باشد.

تعمیر و سرویس دیزل ژنراتور

زمانی ‌که دیزل ژنراتور نیاز به تعمیر و سرویس پیدا می‌ کند ممکن است با ایراداتی همراه شود، گاهی اوقات هم موتور دیزل جوش می‌ آورد و به ‌اصطلاح گرم می ‌شود که در این شرایط باید به سرویس کارایی حرفه‌ ای مراجعه نمایید، چرا که اولین نکته ‌ای که می ‌تواند باعث بروز چنین مشکلاتی شود، ایراد در سیستم خنک‌ سازی دستگاه می‌ باشد، بنابراین برای رفع این مشکل باید بررسی‌ های زیادی را انجام دهید.

علت جوش آوردن موتور دیزل می‌ تواند گرفتگی رادیاتور باشد یا این ‌که آب‌ بندی واشر سرسیلندر مشکلاتی را ایجاد کرده باشد، همچنین خرابی ترموستات و بررسی آن که در صورت معیوب بودن باید عوض شود و تسمه‌ پروانه پمپ آب و تسمه متصل به واتر پمپ و سطح مایع سیستم خنک کاری را باید مورد بررسی قرار دهید.

با بررسی این موارد می ‌توانند مشکلات جوش آوردن موتور دیزل را به ‌خوبی رفع کنند و بعد از رفع این مشکلات ممکن است تغییری در ولتاژ خروجی ژنراتور ایجاد شود که علت آن خرابی رگلاتور دستگاه  است.

درصورتی رگلاتور سوخته باشد یا این‌ که سیم ‌پیچ تحریک با مشکلاتی مواجه شود در خروجی ولتاژ ژنراتور تغییراتی ایجاد خواهد شد.

با سرویس و نگهداری ژنراتور می ‌توانید به طول عمر دیزل ژنراتور بیفزایید و از ایجاد هزینه‌ های احتمالی جلوگیری نماید، همچنین اگر سرویس‌ ها را به‌ موقع انجام دهید از خسارت سنگینی دور خواهید بود.

از دیگر مزایای خدمات سرویس و نگهداری ژنراتور می ‌توان به کاهش هزینه‌ های احتمالی اشاره کرد و بررسی قطعات موتور باعث می ‌شود که در صورت خرابی سریعا به تعمیر آن‌ ها بپردازید.

سرویس کاران در دوره‌ های هفتگی به بازدید از روغن دستگاه خواهند پرداخت و  برای اولین ‌بار باید روغن دستگاه را زودتر از تاریخ سر رسید آن عوض کنید، بازدید از سیستم ‌های خنک ‌کننده موتور و چک کردن آب رادیاتور و مطلع شدن از اتصالات و نداشتن نشتی آب از دیگر مواردی است که در دوره‌ های هفته ‌ای باید مورد بررسی قرار گیرد.

مطلع شدن از صحت کارکرد ولت‌ متر و مولتی متر و بررسی و کنترل ولتاژ باتری، پمپ روغن موتور دیزل ژنراتور و صحت عملکرد آن، کنترل و بررسی تابلو برق و کنترل دیزل ژنراتور و گردگیری و نظافت آن و بررسی پمپ روغن موتور دیزل از مواردی است که باید به آن توجه ویژه داشته باشید.

همچنین اگر از دستگاه دیزل ژنراتور استفاده نمی ‌کنید، حداقل در هفته ۲ بار باید آن را به‌ صورت آزمایشی روشن نمایید.

سرویس دهی در دوره سی‌ روزه باید شامل بررسی اتصالات برقی از قبیل کابل قدرت و سیم‌ های فرمان شود، از طرفی تمامی اتصالات مثل کابل ‌های مسی داخل تابلو برق باید مورد بررسی قرار گیرند.

اندازه ‌گیری مقاومت سیم ‌پیچ موتور و استاتور ژنراتور به وسیله دستگاه میکر از دیگر مواردی است که در دوره‌ های سی روزه وتوجه ویژه ‌ای به آن دارند، همچنین کنترل و بازرسی قسمت‌ هایی از موتور و ژنراتور که نیاز به گریس ‌کاری روغن ‌کاری دارند، بسیار مهم است.

کلیه لرزه گیرهای موتور و ژنراتور باید بررسی کامل شوند، چراکه وجود پوسیدگی باعث عدم کارکرد غلط آن ‌ها می ‌شود.

سوالات متداول

می تواند نشانه روغن سوزی باشد بنابراین باید سرویس کار تعمیرات اساسی را در دستگاه انجام دهد.همچنین با تعویض لاستیک های اب بندی و اب بندی سوپاپها می توان مشکل را حل کرد. 

می تواند نشان دهنده نشتی خنک کننده داخلی ژنراتور و احتراق باشد.

 

حداقل در هفته دو بار باید به صورت ازمایشی ان را روشن کرد.

مطالب توانگستر